"Ақмола облысы білім басқармасының Бурабай ауданы бойынша білім бөлімі Щучинск қаласының № 4 жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение "Общеобразовательная школа № 4 города Щучинск отдела образования по Бурабайскому району управления образования Акмолинской области"

Біз әлеуметтік желілерде

  

Мектепке бару кестесі

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссиялардың мониторингін жүзеге асыру жөніндегі ұсынымдар

1. Тамақ сапасының мониторингі жөніндегі комиссияның міндеттері:
- ас блогында, асханада жұмысты ұйымдастырумен;
- азық-түлік өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру, сақтау шарттары;
- өнімдерді сату мерзімдері;
- тағам дайындау сапасымен;
- тағамның негізгі тағамдық заттардағы балалардың физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес келуі;
- ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауы.
2. Комиссия өз құзыретіне жатқызылған функцияларды адалдық, құзыреттілік, парасаттылық, адалдық және ашықтық қағидаттарына сәйкес орындайды.
3. Комиссия төрағасы білім беру ұйымының басшысы болып табылады.
Бракераж комиссиясының құрамы медициналық қызметкерді, әкімшілік мүшелерін, өндіріс меңгерушісін, ата-аналар комитеті мен қамқоршылық кеңесінің өкілдерін міндетті түрде қоса отырып, білім беру ұйымы басшысының бұйрығымен бекітіледі.
Бракераж комиссиясы мүшелерінің саны кемінде 7 адам, оның ішінде осы мектептің ата-аналар қоғамдастығының қатарынан кемінде 3 адам болуға тиіс. Комиссияның жекелеген мүшелерінің болмауы оның қызметі үшін кедергі болып табылмайды.
Комиссия құрамын жыл сайын жаңарту ұсынылады.
4. Комиссия қызметінің циклограммасы:
Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты тұлға:
- тағамдар мен аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді.
Апта Сайын Комиссия:
- пайдаланылатын тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды жүзеге асырады (тамақ өнімдерінің сапасын растайтын құжаттардың көшірмелері жеке папкада сақталады);
- мәзірдің дұрыс жасалуын бақылауды жүзеге асырады;
- тамақтану сапасына мониторинг актісін ресімдей отырып, ас блогы жұмыскерлеріне және (немесе) көрсетілетін қызметті берушіге алдын ала ескертусіз тамақтану сапасын тексеруді жүзеге асырады.
Тоқсан сайын комиссия жұмысының қорытындылары ақпарат түрінде ресімделеді, кейіннен олар білім беру ұйымының педагогикалық кеңесінде қаралады және орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастырылады.
Әр жылдың мамыр, қаңтар айларында комиссия қызметінің қорытындылары жалпы ата-аналар жиналысында қаралады.
Бракераж комиссиясы қажет:
- негізгі өнімдерді қою кезінде мезгіл-мезгіл қатысыңыз;
- азық-түлік өнімдерінің сапасын, олардың сапасын куәландыратын құжаттардың болуын бақылауды жүзеге асыру (осы құжаттардың ксерокөшірмелері бракераж комиссиясының төрағасында сақталады);
- тағамның шығуын, дайындалған тағам көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексеру;
- "дайын өнімді бракераж журналына" органолептикалық бағалау нәтижелерін енгізе отырып, өткізу әдістемесіне сәйкес дайын тағамға органолептикалық бағалау жүргізу (оның түсін, иісін, дәмін, консистенциясын, қаттылығын, шырындылығын және т. б. анықтау), комиссия мүшелерінің жеке қолдарымен бағалауды куәландыру;
- бракераж жүргізу кезінде "Технологиялық карталарға" сәйкес тағамдар мен аспаздық өнімдерді дайындау технологиясы мен сапасына қойылатын талаптарды басшылыққа алу;
- өз функцияларын арнайы берілетін таза киімде (халат, комбинезон, бас киім, аяқ киім және т.б.) жүзеге асыру.
5. Бракераждық комиссия қызметінің нәтижесі:
* қызмет көрсетушілердің, тауарлардың кінәсінен балалар, ересектер уланған жағдайда, Қазақстан Республикасының Кәсіпкерлік кодексіне сәйкес жүргізілген тексерулердің нәтижелерімен расталған кезде жеткізушімен шартты дереу бұзу және жеткізушіні жосықсыз деп тану үшін сотқа талап арызды жіберу;
* бұзушылықтар анықталған кезде бракераж комиссиясы:
- анықталған бұзушылықтар туралы қызмет көрсетушіні, тауарларды жеткізушіні және білім беру ұйымының басшысын хабардар етеді;
-1 (бір) жұмыс күні ішінде халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелеріне жоспардан тыс тексеруге бастамашылық жасау мақсатында тексеру актісін қоса бере отырып, анықталған бұзушылықтарды көрсете отырып, өтініш жолдайды;
- бұзушылықтарды жоюға 5 (бес) жұмыс күнін ұсынады;
* бұзушылық қайта анықталған жағдайда, бракераж комиссиясы:
- анықталған бұзушылықтар туралы қызмет көрсетушіні, тауарларды жеткізушіні (болған жағдайда) және білім беру ұйымының басшысын хабардар етеді;
-1 (бір) жұмыс күні ішінде халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелеріне жоспардан тыс тексеруге бастамашылық ету мақсатында анықталған бұзушылықтарды көрсете отырып және тексеру актісін қоса бере отырып, өтініш жолдайды;
- халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелерін өрескел бұзушылықтары анықталған қайта жоспардан тыс тексеру нәтижелерін алғаннан кейін 3 (үш) жұмыс күні ішінде, "халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы тәуекел дәрежесін бағалау өлшемшарттары мен тексеру парақтарын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2017 жылғы 27 маусымдағы № 463 және Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2017 жылғы 20 шілдедегі № 285 бірлескен бұйрығымен бекітілген қолданыстағы өнім берушіге шартты бұзу және оны жосықсыз өнім беруші деп тану үшін сотқа талап-арыз береді;
- сот шешіміне дейін күнделікті тамақтану сапасын бақылауды ұйымдастырады.
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметін талдауды және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру жөнінде шаралар қабылдауды Білім беру саласындағы уәкілетті орган мен тамақтану сапасын бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптама тобы жүзеге асырады.

Жаңартылған күні: 13.10.2021 12:13
Құрылған күні: 13.10.2021 12:13

Текст